HOT-SPOT

3500 Miskolc,
......

+36 (20) 317-24-74
janko@erdekesmatek.hu

szerda, 09 augusztus 2017 21:00

Mit vegyek a gyermekemnek matematika órára? Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Eljött az augusztus, a multik telepakolták az áruházaikat taneszközökkel. A szülők és gyermekeik örömmel vetik bele magukat, hogy megvegyék a legfontosabb, legjobb, legolcsóbb taneszközöket az elkövetkező tanévre. Kinek melyik fontosabb.

De vajon tudják, hogy mit érdemes megvásárolni, hogy mi az amire valóban szükség van?

Gyakorló matematika tanárként van némi rálátásom, hogy mi mindent összevásárolnak a szülők.
Tévedés ne essék, örülök, hogy igyekeznek mindent beszerezni, csak épp nem biztos, hogy a legmegfelelőbbet veszik meg csemetéiknek.
Mire gondolok?
Tudják, hogy a matematika tanár milyen füzetet fog kérni?
Tudják, hogy szükség van-e szögmérőre?
Tudják, hogy melyik az a számológép, amit egy kilencedikes/tizedikes tanulónak érdemes megvenni?

Kétlem!

Egyszerűen választanak abból a választékból, amit a multik kínálnak.
Nem hinném, hogy figyelmetlenek lennének, hogy nem a legjobbat akarnák a gyermeküknek, csak épp nincs meg minden információjuk, aminek a segítségével dönthetnének.

Segítek egy icipicit!

Először is jó, ha leszögezzük, hogy tanára válogatja ki mit kér felszerelésnek. Nem árt, ha a szülő ebben képben van. Ha a gyermeke már egyik évről a másikra ugyanazzal a tanárral találkozik, akkor könnyebb, ez jellemzően egy általános iskolában működik, középiskolában azért már kicsit másabb a helyzet.
Az alsótagozatnál annyira nem kell izgulni, ott adott, hogy amit ajánlanak, megfelelő lesz.

Lássuk a felső tagozatot, illletve az 5-8. osztályt, hiszen akár 6-8 osztályos gimnazistákról is lehet szó.

Füzet!

Természetesen négyzetrácsos legyen, és A/4-es. Sokat írunk, sokat számolunk, a kicsi füzet használhatatlan.
Ami még lényeges, hogy tűzött legyen, ne spirál. A spirál ezekben a mai táskákban összetörődik, gyűrődik, használhatatlan lesz, ráadásul minek cipeljem annyi papírt magával.
A dolgozatfüzetet a szaktanár fogja megmondani, hogy milyenre van szüksége.

Vonalzó, szögmérő

Vonalzónak 1 derékszögű és vagy egy másik derékszögű, vagy egy egyenes vonalzó kell. A tolltartóban legyen egy kicsi egyenes vonalzó mindig.
FONTOS, a túl kicsi vonalzók nem jók (csak a tolltartóban levő legyen kicsi).
Szögmérőnek a félkör alakú kell, mégpedig, ami mindkét irányból be van osztva. A teljes kör alakú szögmérő megzavarja a tanulókat, nekik ez használhatatlan.

Körző

A legjobb téma! Kell körző, de olyan aminek normális hegyes tűhegye van. A tompahegyű, csak látszólag hegyes, használhatatlan. Tapasztalat, hogy a csavarós beállítású körzőket a gyerekek nem tudják használni. Zavarja őket, képtelenek normálisan beállítani. Vegyék csak meg az egyszerű, de jól használható körzőt. (de ne kotyogjon :) )
A körző grafit hegye nem véletlenül olyan amilyen, azt élezni kell, nem pedig hegyezni. Erre kivállóan megfelel egy finom smirgli papír.

Színes ceruza

Fontos a matematika órán. Legyen legalább négy szín a tolltartóban.

Számológép

Egyszerű négy alapműveletes, amit csak 8. osztályban fognak használni, amikor megismerkednek vele. (Van otthon szinte minden háztartásban. Ne vegyek, kilencedikben ugyis másik kell.)

 

Középiskola

A középiskola részben egyszerűbb kérdés, részben problémásabb. Egyszerűbb, mert ami jó volt álatalánosban, jó lesz a középiskolában is jellemzően, de problémás, mert itt kerül képbe a számológép vásárlás.
Amit fentebb leírtam a füzetről, körzőről, vonalzóról, színes ceruzásról, az mind él a középiskolában is. (Talán annyi közbevetéssel, hogy a színes ceruza annyira nem jellemző már, itt megoldjuk másképp.)

Ami nagyon fontos, az a számológép. Nem mindegy, hogy milyet vesznek, mert egy jó vásárlással rengeteget segíthetnek, míg egy rossz választással csak problémák elé állítjak gyermeküket.

 

Következő bejegyzésünk a számológép választás rögös útjain kalauzol. Érdemes elolvasni, higgyék el segíteni fog.

 

 

Megjelent: 636 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 09 augusztus 2017 21:17
Tovább a kategóriában: Matematika? De miért kell ez nekem? »