HOT-SPOT

3500 Miskolc,
......

+36 (20) 317-24-74
janko@erdekesmatek.hu

péntek, 11 augusztus 2017 06:01

De milyen számológépet vegyek a gyereknek? Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Be kell vallanom a kedves olvasónak, hogy számomra kedves téma következik.
Matematika és földrajz tanárként is sok-sok számítástechnikai eszközzel találkoztam, ráadásul a hobbim is az elektronika, mikroelektronika. Talán még annyi belefér, hogy eláruljam magam, .... gyűjtöm a számológépeket.
Épp ezért, van némi rálátásom a problémára, így talán merek egy kis tanácsot adni, hogy hogyan válasszanak számológépet gyermeküknek. Semmi esetre sem az ár a döntő!

A cikk végén összefoglalom egy táblázatban azokat a gépeket, amelyeket örömmel ajánlok, de hozzá kell tennem azt is, hogy meglepően különböző árakat fognak tapasztalni.

Kezdjük az elején, nem feltétlenül kell a legcsilivilibb, legtöbb műveletet tudó gépet megvenni. 
A sok funkció csak összezavarja a diákot, talán elvarázsolja, de semmi képpen nem segíti, ha nem tudja használni. Személy szerint az a véleményem, hogy 9-10-11-ben lehet egy alap gépe a gyereknek és 12-dikre már kaphat olyat, ami a továbbtanulása során hasznosabb lehet majd. Addigra megtanulja használni az alapvető műveleteket, és 12-ben pedig már rákoncentrál a plusz funkciókra. Ha szüksége van rá, mert ha nem ilyen vonalon tanul tovább, akkor elég a korábbi gépe is, felesleges összekavarnia magát a matek érettségi előtt.

Előzetesen szeretném megmutatni a saját középiskolás gépemet, melyet harmadikos gimnazista koromban (11. évfolyam :) ) kaptam. Ez a gép elkísért az érettségiig, a főiskolára, az egyetemre, és ma is kiválóan működik, pedig most 30 éves. És bizony 1987-ben ez a gép 1500 Ft-ot ért. 

 

Most pedig térjünk rá a ma kapható számológépekre.

Rögtön egy észrevétel. Bármennyire is vonzó a legolcsóbb, látszólag használható, a "szakember" által is javasolt számológép, ha a gyermekünk csak kínlódni fog vele, ha azt látja, hogy osztálytársának használhatóbb van, ha állandóan csak szégyenkezik miatta, mert az övé "kevesebb" és mindig csak a baj van vele. Ami nagyon fontos lesz, hogy gyermekünk megszokja, megtanulja a számológépét használni. Semmi nem megy magától, állandóan kérdések merülhetnek fel. Ha a saját gépét használja, apránként megtanulja, tanára szívesen segít, ha kéri, nem kell megijedni tőle.

Ma, az olyan tudású számológép, mint ami az én ősrégi gépem volt, nem lehet versenyző a piacon. A mai gépek jellemzően dual kijelzősök, vagy éppen WRITEVIEW (természetes algebrai bevitelt biztosító) a megjelentetője. Mindegyiknek alapfunciója, hogy hagyományos törtekkel is tud számolni, de a természetes algebrai bevitelű kijelző úgy mutatja a kifejezéseket, mint ahogy a füzetben írjuk.

Konkrétan, mi legyen a választásunk motorja? 
Törtek alkalmazása, bármilyen alapú logaritmus, lehetőleg természetes algebrai bevitel.

Lássunk egy egyszerűbb gépet a piacról.
Ezt a számológépet 500-700 Ft-ért vásároltam az egyik multiban, saját márkás gépként. A gép kialakítása, gombjai alapján egy korábbi Casio számológép kínai klónja lehet. Épp ezért nem is olyan rossz, sőt kifejezetten ajánlható, különösen a durván alacsony ára miatt. (Zárójeles megjegyzés, hogy a gombok üzemidejére nem sok garanciát látok, gyanúsan max 2 év az élettartama. De ennyi pénzért kit érdekel, ugye?)
De miért is alkalmas?
Dual kialakítású a kijelzője, van rajta fok/perc/másodperc funkció (. , ,, ), ismeri az alap kombinatórikai képleteket (nPr, nCr), törtekkel tud számolni (d/c, ab/c) és nincs túlzsúfolva egyéb műveletekkel.
Update: most néztem, újra kapható a T betűs multiban, ráadásul különböző "divatos" színekben.

 

Ugyanilyen a piacon fellelhető egyéb NONAME gépek tömkelege, például ez a GAVAO számológép, melyet volt szerencsém darabokra szedni. A lányaim használták röpke egy évig (650 Ft-ért vásároltam darabját), de egy idő után a gombok nehezen reagáltak. Ekkor bekukkantottam a ház alá és megtapasztaltam, hogy miért volt olyan olcsó. Ennek a gépnek nincs hagyományos nyomtatottáramköri panelja, a gombok érzékelőit egy műanyagfóliára aplikálták, amik természetesen hamarabb elkoptak. HASZNÁLHATATLAN lett hamar! Negatív példaként van egy példányom belőle.
Amint látható, kísértetiesen hasonlít az előző számológépre.

 

Következő számológép egy CANON F-715SG. Ezt a gépet a kisebbik lányom kapta kilencedikben. Nagyon jó az ár/érték aránya.

Tudását tekintve, a következőt mondhatom:
Dual kialakítású a kijelzője, tudja a fok/perc/másodperc funkciót, tudja az alap kombinatórikai képleteket, bármilyen alapú logaritmust képes kezelni, tud legnagyobb közös osztót, legkisebb közös többszöröst számolni. Kiváló kis gép bármilyen középiskolásnak, ha nem matekkal tanul tovább.
Mint látható, a képen látható gép megsérült, sajnos eltört az LCD kijelzője (előfordul egy gyerek táskájában).

A másik számológép szintén egy Canon, de a F-718SGA típus. Ezt a gépet én használtam mindaddíg, mig a törött gép helyett a kisebbik lányomnak nem adtam.

Mit tud?
Tankönyvi megjelenítésű kijelzője van (négysoros LCD pontmátrix képernyő), azaz minden amit a gépbe írunk, pont úgy jelenik meg, ahogy a füzetbe írjuk, vagy a könyvben olvassuk. Nagyon realisztikus a tört, a gyök, a logaritmus kezelése. Kiválóan alkalmas egy középiskolás diáknak! Gyakorlatilag ugyanazokat tudja, mint az előző Canon számológép.

Most jöjjön egy Casio a piacról, az fx-82ES. Talán feltűnt a kedves olvasónak a számológép hasonlósága az első és második számológéphez. Nem véletlenül.

Mit tud ez a kis számológép?
Natural V.P.A.M a kijelzője (természetes algebrai bevitelt biztosító kijelző - Natural V.P.A.M ), minden műveletet, a végeredményt is realisztikusan mutatja. Gyakorlatilag mindent tud, amire egy mai középiskolásnak szüksége van, még a bármilyen alapú logaritmust is kezeli. Képes prímtényezőkre bontani bármilyen számot.
Nagyon ajánlott kategória!

 

Nézzünk meg egy SHARP számológépet. Ezek a gépek nosztalgiával töltenek el, jellemzően nagyon nagy tudásúak, de az áruk is elég magas. A bemutatandó gép az alap SHARP EL-531X.
Ez a gép gyakorlatilag strapabíró, alkalmas a középiskolás tanulmányokhoz. A hiányosságai a bármilyen alapú logaritmus, illetve a természetes kijelző. Mégis, javasolt kategória, jól nyúzható.

 

A következő gépeket már azoknak ajánlom, akik tovább is akarnak majd tanulni, vagy magasabb szinten fogják művelni a matematikát.

Casio fx-570ES. Ez a kis gép tud egyenletet, egyenletrendszert megoldani, mátrixot, integrál-/differenciálszámítást végezni, komplexszámokkal számol. Matematika fakultációra, mérnöki tovább tanulásra alkalmas. Kijelzője természetesen Natural V.P.A.M, amint a képen is látszódik.
Ár/érték arányban egy kiváló kis gép.

 

Hasonlóan alkalmas gép a Canontól az F-789SGA.

Gyakorlatilag ugyanazokat tudja, mint a korábbi Canon számológépek, (tankönyvi megjelenítésű kijelző) és mellette egyenletet/egyenletrendszert, mátrixot old meg, differenciál-/integrálszámításra alkalmas, komplexszámokkal számol. Kiváló mértékegység váltó van beépítve.
Ami pozitívum, hogy jól használható, egyértelmű a billentyűzete, nincs zavaróan túl jelölve.

 

SHARP-ban a következő lépcső, az EL-W506.
Mindent tud, amit az előzőek. Természetes matematikai kijelző (WriteView), egyenlet/egyenletrendszer megoldás, mértékegység átváltás, mátrix számítás, differenciál-/integrálszámítás, és nem is néz ki rosszul ( :) ). Matematikusnak, mérnöknek készülőknek ajánlott kategória.

 

Ha a kedves olvasó, most azt gondolja, hogy sok a jóból, ...nos, megértem. A piac el van árasztva jó számológépekkel, de annál több kevésbé jó, vagy ma már inkább alkalmatlanokkal is. Nem mondhatom meg melyiket vegyék, csak azt tudom, hogy az ár és a patina némi garanciát is takarhat. A felsorolt számológépek közül még van jó pár gyártó, akik méltán kiérdemlik a figyelmet. Az alábbi táblázatban elő fognak fordulni, a megfelelő ajánlással.

Kedves szülők, sok sikert a vásárláshoz!
A megfelelő paraméterek figyelembe vételével én tudom, hogy melyiket válasszam, de van több lehetőség is szerencsére!

 

Középiskola általános Középiskola TUTI Továbbtanulós Egyetemista
       
CANON F-715SG CANON F-718SGA CANON F-789SGA
       
CASIO FX-220 CASIO FX-82ES PLUS CASIO FX-991ES PLUS
CASIO FX-82MS CASIO FX-85ES PLUS CASIO FX-570ES PLUS
  CASIO FX-350ES PLUS

CASIO FX-115ES PLUS

       
SHARP EL-501X SHARP EL-W531 SHARP EL-W506
SHARP EL-531X SHARP EL-W550XG

SHARP EL-W506X C

   

SHARP EL-W516XBSL 556

       
  HP F2240 HP 35S  
       
Texas Instr. TI-30XIIS Texas Instr. TI-30XS Texas Instr. TI-36X Texas Instr. TI-Nspire CX

 

 

A színesen jelölt cellák az erősen ajánlott kategória középiskolába. A többi vagy alkalmas, vagy túl sok.

A számológépek választéka sokkal terjedelmesebb. Rengeteg lehetőséget hagytam ki, de igyekeztem a szülőknek a legalkalmasabb, a pénztárcához és használhatósághoz leginkább illő választékkal foglalkozni. Ha bárkinek hiáynérzete van, az természetes. Tessenek csak rákeresni a számológépek gyártóinak oldalára és meglátják.
Megjelent: 845 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 11 augusztus 2017 20:16
Tovább a kategóriában: « Matematika? De miért kell ez nekem?